Kuvauksen takaa: Veden äärelle.

Yhtenä tiistaina tuuli sopivasti ja keli oli muutenkin kaunis, sopivaa puolipilveä ja hieman kesän helteet olivat antaneet periksi ja ulkona oli miellyttävä olla. Näin kuumaveriselle ihmiselle kesän helteet olivat ajoittain hyvin tuskaisia, mutta toki niistä otettiin kaikki ilo irti.

Anette laittoi viestiä yhdestä toisesta kuvauksesta ja siinä sitten muutama idea vaihdettiin ja päätettiin lähteä kuvaamaan, vähän ex-tempore.


Olin ollut edellisenä päivänä kuvaamassa perhettä Lohtajan Karhissa ja saanut kuulla yksien kallioiden olevan yleisessä käytössä. Ihastuin näihin kallioihin heti, eikä mikään ihme, sillä meri on aina ollut lähellä sydäntä.


Valokuvattavana olemiseen ei tarvita niinkään kokemusta, vain avointa mieltä ja rohkeutta heittäytyä - se yleensä kannattaa.

Aneten kanssa oltiinkin jo ensimmäisten kuvauksien perusteella niin samalla aaltopituudella, että sainkin aika lailla heti ”pitchattua” hänelle idean. ”Myrskyluodon Maijaa” olen aina käyttänyt hyvänä metaforana kuvauksiin; kaihomielisyys asuu itsessäni ja sitä myös tietyllä tavalla pyrinkin tuomaan aina myös kuviini. Mekko, meikki ja kampaus kuosiin ja lähdin hakemaan Anettea iltapäivästä.


Pyrin aina viimeiseen asti välttelemään kuvaamista puolen päivän aikaan, eli 11-15 välillä, sillä aurinko on tällöin korkeimmillaan ja auringon valo on hyvin kovaa tällöin ja vastaavasti myös varjot ovat hyvin rajuja. Onneksi pilvet toimivat luonnon omana diffuusorina (valon hajauttajina) ja näitä käytettiin myös Lohtajalla hyväksemme.


Olen ihastunut Nikonin 85mm F1.8 objektiiviin muotokuvauksessa ja sillä kuvaankin 75% muotokuvistani. Piirto on terävää ja bokeh sulavaa, vahva suositus kaikille laukkuun! Kuitenkin portfoliokuvauksessa on hyvä vähän testailla erilaisia asioita ja myös Sigman 35mm ja 70-200mm pääsivät kokeiluun, molemmat linssit sopivat hyvin muotokuviin, tosin jälkimmäisessä en hirveästi yli 135mm polttovälin menisi, sillä tämä alkaa luomaan kohteeseen vääristymää.


Kuvaajan antama ohjaus on suojaverkko, mikä turvaa kokematontakin mallia.

Kuvaukset sujuivat hyvin Aneten kanssa ja välillä repeilimme toistemme jutuille, oli kuin hyvän ystävän kanssa olisi ollut viettämässä rentoa iltapäivää, tämä onkin aina se mihin kuvauksissa pyrin. Monesti suuri osa poseista mitä tarjoan malleille tuntuu heistä ihmeellisiltä, mutta kuvista nähtyään he ymmärtävät, miksi esim. leukaa työnnetään aavistus eteenpäin kasvokuvissa ja miksi sormia avataan tietyn verran jne. Ohjaaminen on mahtavaa, nautin siitä että voin tukea malleja, mutta en myöskään halua liikaa mennä säätelemään henkilöitä, sillä he tuovat kuitenkin aina oman persoonansa. Kuvaajan antama ohjaus on suojaverkko, mikä turvaa kokematontakin mallia.

Pidemmittä puheitta, tässä tuotoksiamme:
Pyysin Anettea kirjoittamaan vähän siitä, miltä hänestä tuntui olla kuvattavana:


"Jonin kanssa kuvaaminen on rentoa; nauraa saa ja on hyvä saada palautetta heti siitä mikä toimii ja mikä ei. Myös se, että kuvaaja näyttää itse mitä ja miten mallin haluaa olevan ja selittää fiiliksen mitä haluaa kuvaan helpottaa työskentelyä. Kuvattavana oleminen on siten mukava ja on helppo heittäytyä tunteeseen, kun tietää mitä kuvaaja hakee. Myöskään vaivaantuneita hetkiä ei tule! Teemat ja kuvat ovat aina puhutelleet ja ajatusmaailmat näin ollen ovat kohdannet hyvin. Lohtajan reissusta jäi todella hyvä fiilis ja jäin heti odottamaan millaisia kuvia valmiiksi sieltä tuli ja saimme tehtyä upeita kuvia!" - Anette


Anetelle suunnaton kiitos positiivisesta palautteesta!


Valokuvattavana olemiseen ei tarvita niinkään kokemusta, vaan avointa mieltä ja rohkeutta heittäytyä - se yleensä kannattaa.


Laittakaa Anette seurantaan Instagramissa: @abborsanette


t. Joni


167 views0 comments

Recent Posts

See All