3 tärkeää asiaa: Hääkuvaajan valinta.

Updated: Jul 25, 2018

Meitä valokuvaajia on suomen mittapuulla paljon ja se on mielestäni hyvä asia. Tämä panostaa jokaista meistä panostamaan omiin taitoihinsa sekä erikoistumaan omiin erikoisaloihinsa ja kehittymään juuri tietyn saran ammattilaiseksi.


Hääkuvaajan valinta voi olla joskus vaikeaa. Useita foorumeita lueskeltuani ihmiset kokevat monesti hukkuvansakin tarjonnan paljouteen ja valintaa voi olla vaikea tehdä useista hyvistä vaihtoehdoista. Ajattelin helpottaa päätöksentekoa ja kertoa omat mielipiteeni siitä, mihin asiakkaan kannattaa valokuvaajaa valitessa kiinnittää huomiota


1. Portfolio


Portfolio kertoo valokuvaajasta juuri sen tärkeimmän – minkälaisia kuvia hän ottaa ja mikä hänen visionsa kuviin on. Jokaisella meillä on oma tyylimme ja tapamme kuvata ja lopputulos ratkaisee hyvin paljon. Suosittelenkin siis tutkimaan portfolioita läpi ja katsomaan mitkä kuvat sykähdyttävät. Hääkuvaajaa etsiessä portfoliosta ei välttämättä löydy esim. dokumentaarisia kuvia julkisesti nähtäviltä, joten kannattaa kysyä kuvaajalta erikseen onko hänellä näyttää näistä työnäytteitä. Näitä varmasti löytyy ja kuvaajat yleensä esittelevätkin töitään innokkaasti.


"hääkuvaaja on kuin Sveitsiläinen linkkuveitsi"

2. Henkilö


Valokuvaaja tulee teille ikuistamaan tärkeää, ainutlaatuista päivää joten kannattaa käyttää aikaa ja tutustua myös hieman persoonaan kameran takana. Itselläni on tapana asiakkaiden kanssa keskustella ensin etänä joko puhelimitse taikka vaikkapa Messengerin välityksellä. Tämän jälkeen tapaan heidät kasvotusten vielä ja yhdessä päästään suunnittelemaan tulevaa kuvauspäivää. Molemmat osapuolet saavat kuvan toisistaan ja yleensä suunnittelukin etenee jo hyvin jouhevasti. Voisi kuvitella monesti, että kuvaaja vain kuvaa, mutta tosiasiassa omaan kokemukseeni nojaten kuvaaja tekee paljon muutakin; toimii osana häätiimiä jo suunnitteluvaiheessa, rauhoittelee omalla tavallaan morsianta ja sulhasta tiukan paikan edessä jne. Voisi sanoa, että hääkuvaaja on kuin Sveitsiläinen linkkuveitsi elämänne tärkeimpänä päivänä. Juuri tämän takia on tärkeää, että kuvaajan ja asiakkaan välillä ”synkkaa”.

3. Hinta


Valokuvaajien hintahaarukka on hyvin laaja, tähän vaikuttaa mm. kuvaajan kokemus sekä kysynnän ja tarjonnan suhde alueellisesti. Hinnasta kannattaa aina kysyä tarkkaan sisältö ja vertailla näitä sisältöjä toisiinsa. Tämä on vähän kuin talopakettia ostaisi, toimittajia on paljon ja sisällöt saattavat vaihdella paljon. Miettikää myös mikä teille on tärkeää kuvissa? Painottuvatko kuvanne potretteihin vaiko haluatteko ikuistaa koko päivän ja saada taltioitua kaiken alkuvalmisteluista loppuun asti? Jotain siltä väliltä? Valokuvaajat pystyvät yleensä määrittelemään juuri teille sopivan paketin. Kun palkkaatte ulkopuolisen kuvaajan tuo hän teille aina (yleensä) oman kalustonsa, lukemattomat määrät harjoittelutunteja, oman taiteellisen minänsä ja paljon muuta ja hän haluaa suoriutua parhaansa mukaan tehtävästä ja antaa parhaat mahdolliset kuvat.


4. Bonus


Käyttäkää aikaa kuvaajan valintaan, jokainen ammattilainen haluaa tehdä teille laadukkaat kuvat, joten haastatelkaa, kysykää suosituksia ja jutelkaa kanditaattien kanssa. Kun tuntuma on oikea ja hinta iskostuu budjettiin niin on kuvaajan valinta varmasti juuri teille oikea. :)


Toivottavasti näistä omista näkemyksistäni oli apua teille kuvaajaa valittaessa. Ja mikäli häät ovat ajankohtaiset, oikein paljon onnea tulevasta juhlasta!


-Joni

181 views0 comments

Recent Posts

See All